Гарбуз — це набагато більше, ніж просто декор для Хеловіну. Це ще й супер-корисний продукт, який класно вживати якомога частіше. Давай розбиратися, за що варто любити гарбуз, навіщо робити його постійною частиною раціону і як максимально просто та смачно його готувати.
Гарбузи бувають усіх кольорів осені: помаранчеві, зелені, жовті, коричневі або ж навіть сірі. Цей овоч часто недооцінюють і дарма. По-перше, за складом це справжній суперфуд, який при цьому коштує копійки. А по-друге, гарбуз смачний, його дуже легко готувати, а ще він чудово підходить для різноманітних страв.
Максимальна концентрація користі та смакових якостей завжди міститься у сезонних продуктах. А сезон гарбуза якраз в самому розпалі та триватиме до зими. Більше того, гарбузики так добре зберігаються, що ними можна запастися і на сніжну пору року.
Тож поговоримо про склад цих плодів по порядку: до яких страв їх краще додавати і які саме сорти найсмачніші.
Мало калорій, багато користі
Людина на 60% складається з води, а гарбуз — на всі 90%. Решта 10% — це волокна. Вживаючи гарбуз складно набрати вагу, навіть якщо їсти його надміру. У 100 г продукту у середньому 26 кКал. При цьому цей овоч дуже поживний.
У складі:
вітаміни А, В1, В2, С, Е, В3, В5, В6, В9. Переважає за кількістю провітамін А (він же бета-каротин) — його в гарбузі у 5 разів більше, ніж у моркві. Також багато аскорбінової кислоти (вітамін С — 11%) та пантотенової (вітамін В5 — 8%);
мінерали: калій, кальцій, магній, фосфор, мідь, залізо, марганець, фтор, сірка, цинк, йод та натрій. Більше за все міді (18%) та калію (8%).
За рахунок перерахованих речовин вживання гарбуза сприяє природному детоксу організму, зменшує набряклість, нормалізує роботу ШКТ, допомагає підтримувати здоровий метаболізм та гостроту зору.
Гарбуз часто вводять до меню гіпертоніків, людей з порушеннями обміну речовин, які страждають від зайвої ваги. Він корисний при проблемах сечостатевої системи чоловіків та жінок, а також активно використовується у дитячому раціоні.
Особливої уваги у складі гарбуза заслуговує лікопин — каротиноїд, потужний антиоксидант, імуностимулятор та онкопротектор. Низка досліджень підтвердили, що регулярне вживання багатих на лікопин продуктів знижує вірогідність серцево-судинних проблем та слугує профілактикою раку простати у чоловіків.
Класна штука про лікопін: він не руйнується навіть під час термічної обробки, а навпаки — переходить в активну форму та краще засвоюється. Тому гарбуз корисно їсти як у сирому вигляді, так і у приготованому.
Не гарбузовим супом єдиним
Гарбузовий суп — улюблена страва багатьох. Але є купа простіших, корсних та не менш смачних рецептів. Попри солодкуватий смак гарбуз є дуже універсальним продуктом, який добре смакує з різними інгредієнтами. Ось декілька прикладів:
Омлет з гарбузом. Гарбуз миємо, чистимо, нарізаємо великими кубиками. Тушкуємо на сковорідці, додаємо інші овочі та заливаємо попередньо збитими яйцями. Готову страву посипаємо морською сіллю, улюбленими спеціями та свіжою зеленню.
Гарбузовий гарнір. Гарбуз нарізаємо брусочками (1 см шириною). Деко застеляємо пергаментом або силіконовим килимком. Викладаємо гарбуз та печемо при температурі 180-200 градусів до готовності — шматочки мають легко протикатися виделкою. Охолонувший гарбуз заправляємо олією (кунжутною, оливковою або лляною), спеціями, сіллю, часником. Подаємо гарнір до м’яса чи риби.
Для любителів овочів. Беремо кабачок, баклажан, цвітну капусту, гарбуз, шампіньйони, відварений (або консервований консервований) нут і тофу. Овочі та гриби ріжемо на шматочки (кабачок, баклажан, шампиньйони крупніше, гарбуз меньшими кубиками, цвітну капусту розбираємо на невеликі суцвіття). На сковородці тушкуємо гарбуз, через пару хвилин додаємо цвітну капусту, потім кабачок та гриби. Коли все майже готово, засипаємо нут і тофу, попередньо нарізані кубиками. Тримаємо під кришкою ще 5-7 хвилин. Готову страву солимо, додаємо спеції та зелень.
Гарбузово-яблучні оладки. Сирий гарбуз та яблуко в рівній кількості натираємо на тертці. Додаємо муку, 1-2 яйця та цукор за смаком. Змішуємо все до однорідної маси (потрібна середня густота). Смажимо оладки на рафінованій кокосовій олії. Подаємо з улюбленими ягодами, медом та горішками.
Салат з тертого сирого гарбуза. Поки варяться кілька курячих яєць, натираємо гарбуз на тертці. Готові та охолоджені яйця теж натираємо. Суміш заправляємо сметаною, сіллю, перцем та часником (сушеним або подрібненим свіжим).
Запечений гарбуз можна додати до улюбленої каші — вівсянки, рису чи пшона, а у сирому вигляді цим овочем можна просто похрумтіти, як от морквою чи яблуком. Якщо гарбузову м’якоть нарізати соломкою, то разом з іншими овочами вона відмінно доповнить хумус.
Який гарбуз найсмачніший
Для будь-якого варіанту приготування дуже важливим є смак плода. Існує близько двох десятків сортів гарбуза. Які ж них вважаються найсмачнішими?
На наших ринках та у супермаркетах можна купити такі сорти:
«Баттернат». Довга «шийка» та округла основа, шкірка світлого відтінку помаранчевого й коричневого. Це соковитий, не надто волокнистий, солодкуватий гарбуз з нотками горіху;
«Солодкий зимовий». Великий, круглий та трохи приплюснутий гарбуз. Поверхня рельєфна, немов розділена на дольки. Жорстка сірувата шкірка, часто має горбки. М’якоть цукрова, тому ідеально пасує до солодких страв;
«Мармуровий». Великий, круглий гарбуз, буває сірий або зелений. М’якоть одночасно соковита та пружна, дуже солодка на смак;
«Помаранчеве сонце». Середнього розміру гарбузики, заокруглені внизу, а до вершини витягнуті конусом (як цибулина чи груша). Шкірка яскраво-помаранчева, гладенька і доволі жорстка. М’якоть щільна, трохи крохмалиста, солодкувата, але не приторна;
«Хоккайдо». Нагадує «Помаранчеве сонце» за формою та жорсткою шкіркою. Невеличкі гарбузи з м’якоттю солодкувато-горіхового смаку. Горіхова нотка ще більше розкривається під час запікання.
· · ·
Ось таке вийшло близьке знайомство з гарбузом. Якщо ти так і не надихнувся її приготувати — не страшно. Але парочкою плодів все ж запасися. Хеловін вже близько, а Джеки-ліхтарики самі себе не виріжуть.
Гарбуз — всьому голова. Небанальне осіннє меню
Гарбуз — всьому голова.
Небанальне осіннє меню
Гарбуз — це набагато більше, ніж просто декор для Хеловіну. Це ще й супер-корисний продукт, який класно вживати якомога частіше. Давай розбиратися, за що варто любити гарбуз, навіщо робити його постійною частиною раціону і як максимально просто та смачно його готувати.
Гарбузи бувають усіх кольорів осені: помаранчеві, зелені, жовті, коричневі або ж навіть сірі. Цей овоч часто недооцінюють і дарма. По-перше, за складом це справжній суперфуд, який при цьому коштує копійки. А по-друге, гарбуз смачний, його дуже легко готувати, а ще він чудово підходить для різноманітних страв.
Максимальна концентрація користі та смакових якостей завжди міститься у сезонних продуктах. А сезон гарбуза якраз в самому розпалі та триватиме до зими. Більше того, гарбузики так добре зберігаються, що ними можна запастися і на сніжну пору року.
Тож поговоримо про склад цих плодів по порядку: до яких страв їх краще додавати і які саме сорти найсмачніші.
Мало калорій, багато користі
Людина на 60% складається з води, а гарбуз — на всі 90%. Решта 10% — це волокна. Вживаючи гарбуз складно набрати вагу, навіть якщо їсти його надміру. У 100 г продукту у середньому 26 кКал. При цьому цей овоч дуже поживний.
У складі:
За рахунок перерахованих речовин вживання гарбуза сприяє природному детоксу організму, зменшує набряклість, нормалізує роботу ШКТ, допомагає підтримувати здоровий метаболізм та гостроту зору.
Гарбуз часто вводять до меню гіпертоніків, людей з порушеннями обміну речовин, які страждають від зайвої ваги. Він корисний при проблемах сечостатевої системи чоловіків та жінок, а також активно використовується у дитячому раціоні.
Особливої уваги у складі гарбуза заслуговує лікопин — каротиноїд, потужний антиоксидант, імуностимулятор та онкопротектор. Низка досліджень підтвердили, що регулярне вживання багатих на лікопин продуктів знижує вірогідність серцево-судинних проблем та слугує профілактикою раку простати у чоловіків.
Класна штука про лікопін: він не руйнується навіть під час термічної обробки, а навпаки — переходить в активну форму та краще засвоюється. Тому гарбуз корисно їсти як у сирому вигляді, так і у приготованому.
Не гарбузовим супом єдиним
Гарбузовий суп — улюблена страва багатьох. Але є купа простіших, корсних та не менш смачних рецептів. Попри солодкуватий смак гарбуз є дуже універсальним продуктом, який добре смакує з різними інгредієнтами. Ось декілька прикладів:
Запечений гарбуз можна додати до улюбленої каші — вівсянки, рису чи пшона, а у сирому вигляді цим овочем можна просто похрумтіти, як от морквою чи яблуком. Якщо гарбузову м’якоть нарізати соломкою, то разом з іншими овочами вона відмінно доповнить хумус.
Який гарбуз найсмачніший
Для будь-якого варіанту приготування дуже важливим є смак плода. Існує близько двох десятків сортів гарбуза. Які ж них вважаються найсмачнішими?
На наших ринках та у супермаркетах можна купити такі сорти:
· · ·
Ось таке вийшло близьке знайомство з гарбузом. Якщо ти так і не надихнувся її приготувати — не страшно. Але парочкою плодів все ж запасися. Хеловін вже близько, а Джеки-ліхтарики самі себе не виріжуть.